23 Ekim 2013 Çarşamba

Kıbrıs ÇAKISTES

Çakıstes kıbrısa has lezzetlerden  biri ve kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından ve bence çok lezzetli bir yiyecek. Çakıstesin ham maddesi zeytin . Kırık yeşil zeytin den yapılıyor.

Çakıstes yapmak için, kış başında daha zeytinler yeşilken toplamak gerekir. Bunun için en uygun ay ekimdir. Zeytinleri toplarken irilerini seçmeye özen gösterilmelidir.
Hazılanışı
Zetinleri güzelce yıkadıktan sonra güneşte kurumaya bırakın.sonra düz bir taş veya çekiç yardımıyla zeytinleri kırın. Kırılmış zeytinleri bir kovaya koyup üzerini örtecek kadar suyla doldurun. Bu şekilde altı gün boyunca bekletin ancak hergün suyu değiştirmeyi ihmal etmeyin.
Altı gün sonunda, zeytinlerin uzun süre muhafaza edelebilmesi için üzerlerini yine örtecek kadar suyla kapatın. Suyun içine bir miktar kaya tuzu koyup eritin.
 Suyun yeterince tuzlu olduğunu anlamak için, içine bir adet taze yumurta atabilirsiniz. Eğer yumurta suyun üzerinde kalıyorsa suyunuz yeterince tuzlu olmuş demektir. Üç iri limonun suyunu sıkarak üzerine ilave edin ve daha sonra üzerine sızma zeytinyağı dökün. Bir ay sonra çakıstesiniz yemeğe hazır hale gelecektir.
Sunum
Çakıtesi sofraya getirmeden önce, arzu ettiğiniz kadar zeytini kovadan alıp soguk soyun altında yıkayın boylece zeytinlerin üzerindeki fazla tuz gitmiş olacaktır. Bir miktar limon suyunu zeytinyağı ile karıştırın ve zeytinlerin üzerine dökün. Ezilmiş sarmısak ve golyandro ile süslediğiniz çakıstesinis artık afiyetle yenmeye hazır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder