2 Kasım 2013 Cumartesi

Asma yaprağı sarması

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri bence asma yaprağı sarması 

500 gr asma yaprağı
1 su bard. pirinç
sıcaksu
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz
karabiber
nane

yaprakları 5 dakika kadar kaynar suda tutuyoruz. Soğanı rendeleyip kavuruyoruz, hafif pembeleşince içine karabiber, toz biber, salça,  tuz, nane ve pirinci de ekleyip ocaktan alıyoruz . Tencerenin altına bir sıra boş yaprak koyuyoruz. Her bir yaprağın içine 1 tepeleme çay kaşığı iç koyup sarıyoruz.  Yaprakların en üstünü de bir sıra boş yaprakla kapatıyoruz. Üzerini geçecek kadar su koyup kısık ateşte pirinçler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun…





31 Ekim 2013 Perşembe

Salamlı yumurta

Kahvaltının vazgeçmezlerinden olan yumurtanın salamla buluşması da bir okadar lezzetli oluyor. Ve benim gibi yemek konusunda acemi olanlara harika bir kahvaltılık önerisi.

Malzemeleri ise
Salam
Yumurta
Tuz

Ben tuz kullanmam pek fazla özelliklede sucuk salam şeklinde kendinden baharatlı şeyler kattığımda hiç katmam.

Az bir yağda ( az yağ diyorum çünkü salam ve sucuk tarzı şeylerde kendi yağlarını saldıığı için ) arkalı önlü kızartıp üzerine yumurta kırıp pişiriyoruz ama muhteşem birr kahvaltılık önerisi :)

Afiyet olsun

29 Ekim 2013 Salı

Fıstıklı krokan toplar

Eminim ki krokan bir çoğumuzun sevgilisi .. Bende bayılırım . Hep marketlerden alırdım ben bir gün internette göz gezdirirken bunun tarifini buldum sizinlede paylaşmak istedim.

Malzemeler:

>1.5 su bardağı toz şeker
>2 su bardağı tuzsuz yer fıstığı
>3-4 damla limon suyu
>ceviz büyüklüğünde bir tereyağı
>su

Yapılışı:

Şekeri bir teflon tavaya koyun ve 3 yemek kaşığı su , limon ve yağı koyun.kıvam alıncaya kadar karıştırın ve üzerine fıstıkları ilave edin. Kahverengileşinceye kadar karıştırın daha sonra yağlı bir kağıdın üzerine şekil vererek koyunuz. Daha sonra soğuyunca bir kavanozun için yada kuru bir yerde saklayızınız.Bu krokanın cevizli , fıntıklı ,antep fıstıklı vs. gibi çeşitleride oluyor.

Afiyet olsun

Peynirli Yumurtalı ekmek

Bir önceki yazımda baharatlı yumurtalı ekmeği paylaşmıştım . Bu yazımda da peynirli yumurtalı ekmeği anlatmak istiyorum

Bu tariftede

>ekmek
>yumurta
>tuz
>isteğe bağlı maydanoz

Ben maydanoz kullanmıyorum açıkcası ama bu tariftede kırdığımız ve tuzu katıp çırptığımız yumurtanın içine peynir de katıyoruz . Daha sonra yağda arkalı önlü yumurtaya buladığımız ekmeklerimizi kızartıyoruz Enfes bir kahvaltılık önerisi

Afiyet olsun :)

28 Ekim 2013 Pazartesi

Tavuk Dolması

Malzemeler:

2 Kilogramlık bir tavuk 250 gr tavuk ciğeri
1 çay bardağı pirinç
3 soğan,tavuk dolması tarifi
tuz
Kırmızıbiber
Karabiber

Hazırlanışı:

1- Tavuğun kanatlan ve boynu kesilip çıkarılır ve ateşte tütsülenir.
2- Tavuğun karın kısmından bıçakla tam ortasından bölünür. Dikkatli bir şekilde keskin bir bıçakla sıyırarak et ve kemiği derisi parçalanmadan birbirinden ayrılır. Göğüs kafesi çıktıktan sonra budun iç kısmından kemiğe doğru bıçakla kesilir. Bıçakla
sıyırarak budun kemiği çıkarılır. Diğer budun kemiği de çıkarılıp elle düzeltilerek kare biçimine getirilir. Eti fazla olan yerlerden kesip az olan yerlere yerleştirilir.
3- Hazırlanan içten koyup rulo gibi sanlır. Sardıktan sonra folyo kağıda sarılıp kalın pamuk ipliği ile rosto gibi sıkıca bağlanır.
4- Bir tepsiye koyarak kızgın fırında pişirilir. Kızarmaya başlayınca tepsiye 1 çay bardağı su dökerseniz yapışmasını önlersiniz.
5- Soğuduktan sonra ipleri kesip çıkarılır. Kağıdı da sıyırıp rosto gibi dilimlenip servis yapılır.
İçin Hazırlanması:
1- Bir tencereye doğranmış ciğer, soğan ve bir miktar yağ konarak kısık ateşte pişirmeye bırakılır.
2- Soğanlar iyice sararınca 1 çay bardağı pirinç, bir su bardağı sıcak su ilave edilerek pişirilir.
3- Piştikten sonra kırmızıbiber, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırıp, kullanılır.
Not: Tavuk dolmasının yanında garnitür olarak püre sunabilirsiniz

Afiyet olsun



alıntıdır.

27 Ekim 2013 Pazar

Mantı

Eminim birçoğunuzun sevdiği bir lezzet dir mantı.

>3 su bardağı un
>1 adet yumurta
>Tuz
>1 su bardağı ılık su

İç malzemesi

>250 g kıyma
>1 adet orta boy soğan
>karabiber
>tuz
>pul biber

Genişçe bir kapta unun ortasını açın, yumurtayı kırın, bir tutam tuz serpin ve azar azar su ilave ederek hamuru yoğurun. Hamurun ne çok kaskatı ne de çok yumuşak olmalıdır. Hamurdan bezeler yaparak, bunları teker teker, hazır yufkadan daha kalınca olarak açın. Diğer taraftan kıymanı içine kırmızıbiber, karabiber, tuz ve rendelemiş olduğunuz soğanı ekleyerek biraz yoğurun. Kıymadan kopardığınız küçük parçaları kare kare kesmiş olduğunuz hamurun üzerine koyun. Hamurların 4 köşesini bir araya getirip şekillendirin. Mantılar hazır olunca kaynayan suya atarak 15-20dk kadar pişirin. Bu arada küçük bir tavada tereyağını eriyip salçayı kavurun. Pişmekte olan mantının suyuna ilave edin. 5 dk kadar daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Mantıyı tabaklara koyun üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Nane ve bol sumak serperek servis edebilirsiniz. Dilerseniz pulbiber de kullanabilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Sıkma


MALZEMELER

Un
Maya
    Tuz
    Su
      İÇ MALZEME
      Tereyağ
      Çökelek
      Maydanoz
        YAPILIŞI
        Un,su, maya,tuz karıştırıp çok sert olmayan hamur yoğurun.Çökeleğin içine maydanozu doğrayıp karıştırın.mayalanan hamurdan yumurtadan büyük bezeler yapın merdaneyle açın ince olmasın kalınca olsun varsa sacta yoksa teflon tavada kurutmadan iki tarafını pişirin sacın üzerinden alın hemen tereyağla yağlayın bir kenarına iç malzemeden koyup sıkarak rulo şeklinde sarın tüm hamura bu işlemi uygulayın.
        AFİYETOLSUN


        24 Ekim 2013 Perşembe

        nohut yemeği

        Çok klasik bir yemeğin yapılışından bahsetmek istiyorum. Bu yemek nohut yemeği


        >1,5 su bardağı bir gece önceden ıslatılmış nohut
        >2 kuru soğan
        >1 domates
        >2 kaşık salça
        >sıvıyağ
        >Sıcak su
        >Tuz



        Nohutumuzu bir gece önceden ıslatıp ertesi günde pişirmeden önce kaynatıyoruz yumuşayıncaya kadar daha sonra soğanı kavurup salçayıda katıryoruz kokusu çıkana kadar karıştırıp üzerine nohutu koyup domateslerimizi ekleyip sıcak suyumuzu ekliyoruz. Yemeğimizin pişmesine yakın tuzunu katıyoruz VEEE




        23 Ekim 2013 Çarşamba

        Kıbrıs ÇAKISTES

        Çakıstes kıbrısa has lezzetlerden  biri ve kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından ve bence çok lezzetli bir yiyecek. Çakıstesin ham maddesi zeytin . Kırık yeşil zeytin den yapılıyor.

        Çakıstes yapmak için, kış başında daha zeytinler yeşilken toplamak gerekir. Bunun için en uygun ay ekimdir. Zeytinleri toplarken irilerini seçmeye özen gösterilmelidir.
        Hazılanışı
        Zetinleri güzelce yıkadıktan sonra güneşte kurumaya bırakın.sonra düz bir taş veya çekiç yardımıyla zeytinleri kırın. Kırılmış zeytinleri bir kovaya koyup üzerini örtecek kadar suyla doldurun. Bu şekilde altı gün boyunca bekletin ancak hergün suyu değiştirmeyi ihmal etmeyin.
        Altı gün sonunda, zeytinlerin uzun süre muhafaza edelebilmesi için üzerlerini yine örtecek kadar suyla kapatın. Suyun içine bir miktar kaya tuzu koyup eritin.
         Suyun yeterince tuzlu olduğunu anlamak için, içine bir adet taze yumurta atabilirsiniz. Eğer yumurta suyun üzerinde kalıyorsa suyunuz yeterince tuzlu olmuş demektir. Üç iri limonun suyunu sıkarak üzerine ilave edin ve daha sonra üzerine sızma zeytinyağı dökün. Bir ay sonra çakıstesiniz yemeğe hazır hale gelecektir.
        Sunum
        Çakıtesi sofraya getirmeden önce, arzu ettiğiniz kadar zeytini kovadan alıp soguk soyun altında yıkayın boylece zeytinlerin üzerindeki fazla tuz gitmiş olacaktır. Bir miktar limon suyunu zeytinyağı ile karıştırın ve zeytinlerin üzerine dökün. Ezilmiş sarmısak ve golyandro ile süslediğiniz çakıstesinis artık afiyetle yenmeye hazır.







        22 Ekim 2013 Salı

        Baharatlı yumurtalı ekmek

        Arkadaşlar size harika bir kahvaltılık tarifi vereceğim ama malesef resmi yok .. tekrar yaptığımda resminide atıcam.

        Bu tarifim için malzemeler 

        >ekmek 
        >Yumurta 
        >Nane 
        >Kırmızı biber 
        >tuz

        Ekmek olarak Normal beyaz ekmeği dilim dilim kesiyoruz ama ben kepekli ekmeklede yaptım gerçekten güzel oluyor. 
        Yumurtası içinde 4 yumurtayı derin bir kaba kırıyoruz üzerine 1 çay kaşığı silme nane bunun yarısı kadar kırmızı biber ve tuz katıyoruz güzelce çırpıyoruz .
        Tavaya yağ koyup kızdırıyoruz ve arkalı önlü yumurtaya buladığımız ekmeği kızgın yağda rengi azıcık dönene kadar kızartıyoruz . Baharatlar çok yakışıyor ki ben baharatlarla arası olan biri değilimdir ama gerçekten çok güzel oluyor :)

        AFİYET OLSUN

        fırında peynirli ekmek

        Arkadaşlar bu tarifimde çok pratik ve atıştırmalık veya kahvaltılık hatta ara öğüne çok yakışacak bir tarif paylaşacağım

        malzemeler

        >ekmek
        >peynir
        >margarin
        >isteğe bağlı domates, Zeytin , Biber vs. kullanılabilir

        Ekmeklerimizi dilim dilim keserek arkalı önlü azıcık margarin süreriz hem yapışmasın hemde ekmeğimiz çok sertleşmesin diye.
        Peynirlerimizide çatalla ezerek ekmeğimizin üzerine döşüyoruz ve üzerine ne istiyorsan sıralıyoruz zeytin domatas biber .. Damak tadına göre seçim sizin.
        Daha sonra fırına atıyoruz. Microdalga fırın dahi olur. 8-10 dk arası fırında duracak ki ben bunun kıvamını peynirin erimesine göre ayarlıyorum biraz da kıtır sevdiğim için o yüzden kıtır kıvamına bakıyorum ona göre çıkarıyorum fırından.
        Bu diyet şeklindede olur yağ sürmezsin ( yağlı kağıt kullanmanız gerekir normal fırına koyacaksanız ) kepek ekmeğinin üzerine light peynir domates biber vs koyun ve fırında çok uzun süre bekletmeyin.

        Benim koyduğum resimde sadece peynir koydum ben çünkü daha az malzeme olsun istedim. kıtır kıtır atıştırmalık yaptım . Ve tiyo çayla muhteşem oluyor :)




                                         AFİYET OLSUN 


        20 Ekim 2013 Pazar

        Kızartmalarınız yağ sıçratmasın !!!

        Malesef kızartmalar çok lezzetli ama birde onların yapım aşamasında ellerimizi kollarımızı hatta yüzümüzü sıçrayan yağlarla çook kez yaktık . Kapak kullanmak iyi bir çözüm olsada kapağı kaldırırken birikmiş su yağa dökülürse eyvahh !! ocağa yaklaşmak ne mümkün
        Ama öğrendimki Kızartma yağına bir tutam tuz katarsak kızartma yağı sıçramaz :)  Gönül rahatlığıyla kızartmalarımızı yapabiliriz :)

        Çikolatalı Meyveli Waffle

        Selamlarr :)

        En sevdiğim tatlılardan biri olan waffle ın tarifini vermek istiyorum. 
        Bu nu yapmaya başlamam arkadaşımla gece gece canımızın waffle çekmesi ile ortaya çıktı. Waffle makinam yok ben teflon tavada yaptım ama gerçekten çok güzel oldu :)

        Malzemeler
        >3 yumurta
        >1,5 su bardağı süt
        >1,5 su bardağı un

        >1 fincan şeker
        >1 çay bardağı sıvıyağ
        >1 tatlı kaşığı kabartma tozu
        >1 tatlı kaşığı vanilya

        Üzeri için; (bunlar isteğe bağlı tabi)
        Çikolata (Çokokrem kullandım )
        Fındık
        Fıstık
        Mevsim Meyveleri

        Dondurma ( çok yakışıyor)

        Ben Çikolatayı sürüp üzerine meyve kullandım ve damla çikolatasıyla taçlandırdım.

        Hazırlanışı
        Karıştırma kabına 3 adet yumurta kırın. Üzerine 1,5 su bardağı un süt ilave edin ve çırpın. Üzerine 1,5 su bardağı un, 1 fincan toz şeker, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı vanilya ilave edin ve karıştırın. Daha sonra teflon tavada kepçe kepçe döküp pişirin. Waffle pişince aralarına çikolata, fındık, fıstık ve mevsim meyveleri ilave edip servis edin.






        19 Ekim 2013 Cumartesi

        Köfteli Türlü Yemeği

        Benimle özdeşleşmiş bir yemeği anlatmak istiyorum. Çok lezzetli ve çok güzel bir yemek en azından denemenizi tavsiye ederim. Lafı uzatmadan yemeğe geçeyim :)

        Malzemeler: 

        >patlıcan
        >kabak
        >patates
        >yeşil/kırmızı biber
        >Domates
        >Domates ve azıcık biber salçası

        Köftesi için 

        >Kıyma
        >bayat ekmek 
        >Tuz
        >Karabiber 
        >Kırmızı biber
        >kimyon 

        Hazırlanışı:

        Sebzeleri güzelce yıkayıp Küp küp doğruyoruz. Daha sonra patatesleri patlıcanları ve kabakları hafif kızartıyoruz. Hafif çünkü yemeğin içinde ezilip kaybolmasınlar. 

        Bu aradada köftemizide yapalım.

        Bunun için köftemizin kıymasını yoğurma kabımıza koyuyoruz üzerine ısladığımız ekmeği katıyoruz baharatlarıda kullandığınız köfte miktarına ve damak zevkinize göre katıyoruz ( çünkü köfte az veya çok olması isteğe bağlı 200-300 gr yeterli)  
        Baharatları 1 çay kaşığını silme şekilde katabilirsiniz. bunları güzelce yoğurup yuvarlak misket köfte gibi şekil veriyoruz. daha sonra tavada azıcık kızartıyoruz. 
        Daha sonra tencerimizin dibine azıcık yağ koyuyoruz azıcık çünkü zaten malzemelerimiz azıcık kızarmış şekildeler . Neyse yağımızı koyduk ve biberlerimizi katıp biraz karıştırıyoruzdaha sonra patates ve diğer malzemelerimizi katıyoruz. Domateslerimizi minik minik doğruyoruz ve yemeğimize katıyoruz. Genişce bir kabın içine 1 yemek kaşığı kadar domates salçası ve az bir miktarda biber salçası katıyoruz üzerine sıcak suyu koyarak salçayı biraz eritip yemeğe döküyoruz azıcık suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.


        Gerçektende nefis bir yemek AFİYET OLSUN :)

        16 Ekim 2013 Çarşamba

        mozaik pasta

        çok kolay pratik yapılacak bir pastadan bahsetmek istiyorum çok çok kolay yapımı hemen malzemeleri sayayım

        Malzemeler:

        >500 gr biskivü
        >4 çorba kaşığı kakao
        >1 su bardağı toz şeker
        >125 gr margarin
        >1 su bardağı süt
        >İsteğe bağlı ceviz , fındık içi
        >Ben bir kaşık kadar çokokrem de katıyorum yada çikolata konulabilir.


        Yapılışı: 
        Öncelikle biskivüleri iri iri kırıyoruz istenirse bir paket sade bir paket kakao lu olabilir ( Ben kakaolu alıcam sanarak çifte kavrulmuş aldım ama güzel oldu ) 


        Tencereye tereyağını yada margarini koyun ve erisin ama yağın yanmamasına dikkat edin çünkü üzerine süt döküleceği için. Sütü kakao yu ve şekeri koyup puding yapar gibi karıştırın kıvam alınca içine çikolatayı koyup eriyinceye kadar karıştırın ve altını kapatıp kırdığımız bisküvilerin üzerine döküp homajenleşinceye kadar karıştırın.


        Daha sonra streç film im içine koyup sararak şekil verin ve 2-3 saat buz dolabında bekletin


        Daha sonra dolaptan çıkarın ve kesip servis edin


        AFİYET OLSUN :)


        15 Ekim 2013 Salı

        Doğranmış biber

        Bir gün markette gezerken artık herşeyin kolayını çıkarmışlar Doğranmış soğan doğranmış biberler felan doğranmış soğanla ilgili farklı bir yazıda anlatacağım.

        Doğranmış biberleri gördüm alsam mı almasam mı ikilemine düştüm çok pratik geldi ama daha sonra almadım ve kendim yapmam daha mantıklı geldi ve reyon değiştirip sebze reyonuna giderek 1 er kilo kırmızı ve yeşil biber aldım aslında sarı biber turuncu biber felande alıp katacaktım ama hatırlamadığım bir sebeble almamış onları :):) 

        Geldim eve kestim güzelce ( ayıkla yıka doğra biraz uğraştırsada ) Daha sonra buz dolabı poşetine doldurdum ve inanın çokk rahat çok pratik oldu her yemeğe katılabiliyor 

        Uğraştım desemde buna gerçekten değdi :)


        sebzeli Noodles

        Size bizim mutfağımızda her nekadar olmasada spagettiye benzer bir yemekten bahsetmek istiyorum. Bahsettiğim yemek Noodles bunlar marketlerde hazır ambalajlarda satılıyor ve sadece 3.5 dk sürüyor yapılışını resimlerde göstermek istiyor :) Resimlere geçmeden bu yemeğin en güzel yanı kalorisi çok düşük bu yönü çok güzel :)


        Benim aldığım noodles sebzeliydi ancak bunun etlisi mantarlısı tavuklusu karideslisi acılısı vs. bir sürü çeşidi var ama ben sebzelisini tercih ediyorum. Aslında sadeli çoklu paketlerdede satılıyor olmakla bilme boyutlarıda olan bir yemek çeşidi. Ambalajı açınca kalıp şeklinde çıkıyor karşınıza ve yanında sebze aromasımı sosumu neyse toz halinde çıkıyor.



        Kalıp şeklinde kaynayan suyun içine atıyoruz kendiliğinden çözülüyor zaten şaka gibi ama 3-3.5 dk yemek hazır :)




        Yanınada yoğutt çok güzel yakışıyorr.


        Afiyet olsunnnn :):)

        Mutfağıma hoşgeldinizz

        Murfağıma hoşgeldinizzzzzzzzz :)